Post Top Ad

Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2020

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΜΒΑΣΗ COOPER;ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ UNRRA;(ΒΙΝΤΕΟ)

  

ΣΥΜΒΑΣΗ COOPER / UNRRA ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Υπ. Βουλευτής Ν.Θεσπρωτίας ΙΛΛΥΡΙΑ ΡΑΔΙΟ (27/10/2020) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Παρουσίαση: ΕΙΡΗΝΗ ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ



ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ:


Όπως είπαμε παραπάνω η σύμβαση  COOPER έγινε γνωστή από το βιβλίο του Δημήτριου Μπάτση  <<Η ΒΑΡΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ>> που εκδόθηκε το 1947.

Υπογράφηκε και έγινε νόμος του κράτους με το ΦΕΚ 65 ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ 2220  17/02/1940. 

Υπογράφουν οι : βασιλεύς Γεώργιος και πρωθυπουργός Ιωάννης Μεταξάς.

Όταν λέμε «σύμβαση cooper» εννοούμε την παραχώρηση εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου σε εταιρεία η οποία κατείχε το προνόμιο της εκμεταλλεύσεως της παραγόμενης δύναμης του ρέοντος ύδατος του ποταμού Αχελώου με στόχο την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος και την εκμετάλλευσή του επί 70 χρόνια έως το έτος 2010, ενώ συγχρόνως παρεχωρείτο η αποκλειστική εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της χώρας.


Η εταιρεία ήταν η Hellenic Hydro-Electric and Metallurgical Corporation η οποία ήταν η βιτρίνα και ουσιαστικά η σύμβαση απευθυνόταν στην Hugh l. Cooper & Co inc. And Chemical Construction.



Γράφει ο Δημήτριος Μπάτσης: «Η σύμβαση αυτή, που έγινε γνωστή με το όνομα Κούπερ, συνομολογήθηκε για διάρκεια 70 ετών ως το 2010 μ.Χ.! 

Δίνει αποκλειστικό δικαίωμα εκμετάλλευσης της δύναμης των νερών του ποταμού Αχελώου, στις θέσεις Κρεμαστά, Πρεβέντζα, Κριεκούκι και των παραπόταμων Μέγδοβα, Αγραφιώτικου, Ασπροπόταμου, δικαίωμα ίδρυσης υδροηλεκτρικών εγκαταστάσεων για παραγωγή ηλεκτρενέργειας και εγκαταστάσεων μεταφοράς ενέργειας στα κέντρα κατανάλωσης, δικαίωμα χρησιμοποίησης της ενέργειας που θα παραχθεί για τις ηλεκτροχημικές και ηλεκτρομεταλλουργικές βιομηχανίες που θα ιδρύσει η ανάδοχος εταιρία. Τέλος δικαίωμα μεταφοράς και χρησιμοποίησης της ηλεκτρενέργειας για φωτισμό και κίνηση σε άλλες περιοχές (άρθρο 1 της σύμβασης παράγ. 1 εδάφια α’ – ζ΄).
Προβλέπεται η αναγκαστική απαλλοτρίωση των εδαφών που είναι απαραίτητα για την εκτέλεση της σύμβασης, η σύσταση δουλειών, η χρησιμοποίηση δωρεάν δημόσιων κτημάτων, η προμήθεια δωρεάν οικοδομικών υλικών και κοιτασμάτων από λατομεία κρατικά (άρθρο 4 σύμβασης), ατέλειες και αφορολόγητο για εισαγωγή των υλικών της (άρθρο 50, παράγρ. 1 και 2), προστασία τιμών των προϊόντων της κ.ά. Ακόμα προβλέπεται δικαίωμα ειδοποίησης της εταιρίας στην περίπτωση που το κράτος θα αποφάσιζε την εκμετάλλευση των ποταμών Αλιάκμονα, Μόρνου, Φίδαρη οπότε η εταιρία θα έχει το δικαίωμα να υποβάλει και γι’ αυτούς τους ποταμούς μελέτες και προτάσεις (άρθρο 56, παράγρ.2, σύμβασης)».

Δεν φτάνουν αυτά, εντελώς αναπάντεχα (στο άρθρο 56, παράγραφος 2) δίδεται δικαίωμα στην Ανάδοχο να ιδρύσει παρόμοιες υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις και στους ποταμούς Αλιάκμονα, Μόρνο και Φείδαρι, παρά το ότι ο τίτλος της σύμβασης (και ο Α.Ν. 2220/1940) αναφέρεται μόνο στον Αχελώο. 


Και παρακάτω: «Σε περίπτωση λήξης της σύμβασης (Κούπερ) το Δημόσιο «υποκαθίσταται μεν» στα δικαιώματα του αναδόχου, υποχρεώνεται όμως να πληρώσει σε αυτόν τις μη αποσβεσθείσες δαπάνες! Δε φτάνει δηλαδή ότι η ξένη επιχείρηση θα έχει στο μεταξύ πραγματοποιήσει αμύθητα κέρδη, αλλά θα ζητάει και απόσβεση των εγκαταστάσεών της από την εθνική οικονομία».
Το κείμενο δημοσιεύτηκε με τα αρχικά του συγγραφέα στο περιοδικό «Ανταίος» (10 Μαΐου 1946)

 

Με απλά λόγια το Consortium είχε το δικαίωμα να στήσει σε όποιο σημείο της Ελληνικής Επικράτειας ήθελε δικά του εργοστάσια κάθε είδους και μάλιστα επεξεργασίας πρώτων υλών, που δεν θα τις έφερνε βέβαια από το εξωτερικό αλλά θα τις εξόρυσσε από το υπέδαφος της χώρας, και να τα τροφοδοτεί με ηλεκτρικό ρεύμα περνώντας δίκτυο από όπου ήθελε, και επί πλέον οι κεντρικές ή τοπικές αρχές ήταν υποχρεωμένες να του παράσχουν κάθε νομική και πρακτική βοήθεια με αστυνόμευση, απαλλοτριώσεις, απαγορεύσεις χρήσης από πρώην ιδιοκτήτες, όμορους, κλπ, αλλά επιπλέον αυτά όλα μπορούσε (άρθρο 56 παράγραφοι 2, 4, 5 και 6) να τα κάνει αποκλείοντας οποιονδήποτε άλλον ενδιαφερόμενο ανταγωνιστή από το να πράξει το ίδιο.

Πάμε τώρα και στις θέσεις των οικονομολόγων και πολιτικών τις τότε εποχής για την ''ανάπτυξη''??? ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ??


Ο Δ. Μπάτσης κάνει μια εκτενή καταγραφή στο βιβλίο του, στις σελίδες 377-380. 
Τα επιχειρήματα που επικαλούνταν οι αστοί οικονομολόγοι για να τεκμηριώσουν τις προτάσεις τους ήταν τα ακόλουθα:

1. Η Ελλάδα έχει «φυσικά» φτωχό και άγονο έδαφος.
2. Σχετικά με τη βιομηχανία, ο Έλληνας είναι «καταδικασμένος» να έχει χαμηλό εισόδημα, επειδή οι φυσικές πλουτοπαραγωγικές πηγές στο έδαφος και το υπέδαφος είναι κι αυτές απελπιστικά «περιορισμένες».
3. Ο πληθυσμός που αναλογεί στο έδαφος που μπορεί να καλλιεργηθεί είναι τόσος που το «κατά κεφαλήν» εισόδημα είναι αδύνατο να επαρκέσει για την ανύψωση του επιπέδου της ζωής.
4. Λείπουν τα κεφάλαια στη χώρα μας και «πλεονάζουν αι εργατικαί χείρες».
5. Είναι αδύνατο πια στη χώρα μας που έμεινε τόσο πίσω από τις άλλες προοδευμένες χώρες «να τις φτάσει και να τις ανταγωνιστεί», μια που αυτές έχουν πια στα χέρια τους τα κλειδιά της παγκόσμιας οικονομίας.

«Συμπέρασμα λοιπόν γι’ αυτούς: Η Ελλάδα είναι μια “φυσικά” φτωχή χώρα που μπορεί “να βρει τη σωτηρία της” μονάχα με λύσεις “εξωτερικές”, δηλ. με λύσεις που βρίσκουνται έξω από την οικονομία της, έξω από την ανάπτυξη των εσωτερικών της δυνατοτήτων με την εθνική εργασία».

 

Να δούμε και ποιες ήταν αυτές οι λύσεις-προτάσεις για την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας που προωθούσαν οι αστοί οικονομολόγοι;

Θα σας πω 2 από αυτές μόνο Κα. Σκανδάλου

1. Η μετανάστευση του ελληνικού στοιχείου, των χεριών που «περισσεύουν» σε άλλες «πλούσιες» χώρες.

2. «Να προσφέρουμε, λένε, στο ξένο κεφάλαιο κάθε λογής προνόμια για να εκμεταλλευθεί τους πόρους της χώρας μας. Και κάθε πολιτική και οικονομική εγγύηση. Η λύση αυτή έχει σαν δικαιολογική βάση τη “στενότητα” κεφαλαίων, που δεν θα μπορούσε ν’ αντιμετωπισθεί παρά με πολύ αθρόα “εισροή” του ξένου κεφαλαίου σ’ ολόκληρη την οικονομία μας».


ΣΑΣ ΘΥΜΙΖΟΥΝ ΚΑΤΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΚΑ. ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ??


ΟΠΩΣ ΕΙΠΑΜΕ ΠΙΟ ΠΑΝΩ….ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΥΠΟΝΟΜΕΥΑΝ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΝΘΡΑΚΑΣ Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΕΝΩ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΟΥΣ ΥΠΕΓΡΑΦΑΝ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ……ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΤΙ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΚΑ. ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ???


ΠΡΙΝ ΛΗΞΕΙ ΑΚΟΜΗ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΚΟΥΠΕΡ ΔΕΝ ΦΡΟΝΤΙΣΑΝ ΣΥΝΕΛΛΗΝΕΣ ΜΟΥ ΝΑ ΜΑΣ ΒΑΛΟΥΝ ΣΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ???


ΠΑΡΕΔΩΣΑΝ ΓΗ ΚΑΙ ΥΔΩΡ ΞΑΝΑ ΣΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ, ΑΥΤΟΙ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΝΟΜΟΙΑ, ΠΛΟΥΤΗ, ΑΝΕΣΗ, ΑΣΥΛΙΑ…ΘΑ ΤΟ ΔΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΥΛΙΑ…ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ Η ΙΔΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΙΩΝΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥΣ….ΚΑΙ ΑΝΤΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΩΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΜΟΤΙΒΟ??? 


ΝΑ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΚΟΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΥΝΑΣΤΕΥΟΥΝ ΜΕ ΝΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΝΑ ΧΑΛΑΝΕ ΣΠΙΤΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΓΙΑ ΧΑΡΗ ΤΟΥΣ…. ΜΑΛΩΝΟΝΤΑΣ ΑΔΕΛΦΟΣ ΜΕ ΑΔΕΛΦΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΜΜΑ????


ΜΑΣ ΕΙΠΕ ΚΑΝΕΙΣ  ΑΠΟ ΤΟ 1947 ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΠΟΣΟ ΟΡΥΚΤΟ ΠΛΟΥΤΟ ΔΙΑΘΕΤΟΥΜΕ?????


ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΚΙΝΗΣΗ ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΤΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΝ ΟΡΥΚΤΟ ΠΛΟΥΤΟ ΤΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΕΡΔΗ Η ΧΩΡΑ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ???


ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΑ???


ΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΕΛΙΚΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ???


ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ????





ΠΗΓΗ:



ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΠΑΝΤΟΥ - ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΕ ΣΧΟΛΙΑ H ΑΝAΡΤΗΣΕΙΣ ΑΛΛΩΝ BLOG H SITES &

ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕTIKEΣ ΟΜΑΔΕΣ facebook


ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ :6934141042

                        

e-mail:ninadimitriou2019@gmail.com


ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ e-synews.gr

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

ΕΛΛΑΝΙΑ ΚΟΣΜΟΘΕΑΣΗ

ΑΙΘΕΡΙΚΗ ΓΡΑΦΗ

https://kosmotheasi.com


ΠΗΓΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Ε.ΣΥ. Κ.Π.Δ.Κ.Μ.

Ε.ΣΥ. ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΜΕΛΕΥΣΙΣ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΑΙΓΑΙΟΥ 63, ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΤΗΛ: 2310443883, 6989952020

e-mailesykmakedonias@gmail.com

FACEBOOK Ε.ΣΥ. Κ.Π.Δ.Κ.Μ.

TWITTER Ε.ΣΥ. Κ.Π.Δ.Κ.Μ.

INSTAGRAM Ε.ΣΥΚ.Π.Δ.Κ.Μ.

YOUTUBE Κ.Π.Δ. ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛEYΣΙΣ ESY NEWS

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Ο ΕΛΛΑΝΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ 6ΟΟ:
ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΟΛΙΤΗΣ;

ΚΟΙΝΟΝΙΚΑ ΔΙΚΤΙΑ

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Post Top Ad

ΣΕΛΙΔΕΣ